Näin vältät virheet, kun hankit liukuovet kaapistoosi

Oletko hankkimassa kaapistoihisi liukuovet Helsingissä, ja haluaisit välttää yleiset virheet liukuoviremontissa? Varsinkin monelle itse huonekalujaan kasaavalle sattuu ja tapahtuu, eikä projektin lopputulos välttämättä ole sellainen kuin toivottiin.

Tämän artikkelin luettuasi remonttisi menee onnistuneesti maaliin.

Käytä ammattilaisen apua 

Liukuovikaapistoja voi käydä hakemassa osissa kaupasta tai tilata paketti suoraan kotiovelle, mutta jos sinulla ei ole paljoa kokemusta huonekalujen kasaamisesta, on järkevintä myös tilata liukuovien toimittajalta asennuspalvelu. Asennuspalvelu toki maksaa hieman enemmän, mutta se säästää huomattavasti aikaasi ja hermojasi.

Ammattilainen myös osaa asentaa kaapiston kerralla oikein, ja osaa myös huomioida monia sellaisia näkökohtia, joita et olisi itse tullut ajatelleeksikaan.

Esimerkiksi Helsingissä toimii useita yrityksiä, jotka toimittavat ja asentavat liukuovikaapistoja. Sama koskee useimpia muita vähänkään suurempia kaupunkeja. Tutustu siis alan yrityksiin kaikessa rauhassa, ja valitse niistä se, jonka osaaminen ja hintataso vaikuttaa sinulle sopivimmalta.

Valitse oikeat materiaalit 

Liukuovikaapistojen osia valmistetaan hyvin erilaisista materiaaleista, ja ne eroavat suuresti muun muassa kestävyytensä, ulkonäkönsä ja hintansa puolesta. Monelle uudesta kaapistosta haaveilevalle voivat myös ekologiset näkökohdat olla tärkeä valintakriteeri. 

Jos valitse kaapillesi halvimmat mahdolliset osat, voi helposti käydä niin, että uuden kaapistosi käyttöikä jää lyhyeksi. Esimerkiksi liukuovien pyörästön täytyy kestää jatkuvaa käyttöä ja rasitusta kulumatta, hyllyjen kiinnitysten täytyy kestää niiden varaan asetettava paino, ja itse liukuovet ja kaapin seinätkin saattavat kokea toistuvia rasituksia varsinkin perheessä, jossa on lapsia tai lemmikkejä. Myös materiaalien kosteuden ja lämpötilavaihtelujen siedossa voi olla suuria eroja, mikä voi tulla ongelmaksi joissain tiloissa.

Toki materiaalin kallis hintalappukaan ei takaa, että kyseessä olisi välttämättä kestävä materiaali. Materiaalin hinta saattaa muodostua myös statuksesta tai sen kauniista ulkoasusta. Yleensä kuitenkin kalliimmat materiaalit tuppaavat olemaan halvempia kestävämpiä.

Materiaalivalinnassa on tärkeää valita sopiva kompromissiratkaisu kestävyyden, ulkoasun, hinnan ja muiden näkökohtia välillä. Ei ole esimerkiksi järkeä maksaa extraa osien äärimmäisestä kestävyydestä, jos kaappisi ei tarvitse olla niin kestävä. Ammattilainen osaa myös auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivimmat materiaalit.

Mieti, mitä haluat liukuovikaapistossa säilyttää ja minne se sijoitetaan 

Se, kuinka leveä, syvä ja korkea uuden kaapistosi pitää olla riippuu monesta eri tekijästä. Siihen vaikuttavat muun muassa tilan asettamat vaatimukset, sillä liian suuri kaapisto voi varsinkin pienemmässä tilassa olla todella epäkäytännöllinen, tai saada tilan näyttämään erittäin ahtaalta. Toisaalta hyvin pieni kaappi suuressa tilassa voi näyttää hieman huvittavalta.

Hyvin tärkeää on myös miettiä kaapin käyttötarkoitusta. Liinavaatteille tarkoitettu liukuovikaappi saattaa tarvita hyvin erilaisen hyllykorkeuden ja –leveyden kuin käyttövaatteille tarkoitettu. Kannattaa aina ensin huolella miettiä, mitä uudessa kaapissa olisi tarkoitus säilyttää ja kuinka paljon tavaraa kaappiin on tarkoitus laittaa. Vasta sen jälkeen osaat arvioida kuinka suuren kaapin tarvitset, ja mihin tilaan se sopisi.

Kannattaa pitää mielessä, että kaikkiin tiloihin liukuovikaappi ei välttämättä sovi. Liukuoven toimintaperiaate vaatii kaapilta tiettyä leveyttä, jotta ovi mahtuu liukumaan sivuun. Hyvin kapeaan paikkaan tulevaan kaappiin saatetaan siksi tarvita saranallinen ovi. Hyvänä puolena tosin liukuovikaappi ei vaadi eteensä juurikaan tilaa, kun ovien ei tarvitse mahtua kääntymään auki. Siksi liukuovikaapistot ovatkin varsin suosittuja tiloissa, jotka ovat usein melko ahtaita, kuten eteinen ja makuuhuoneet.

Kun ota yhteyttä alan ammattilaiseen, kannattaa suoraan kertoa hänelle ajatuksiasi kaapin käyttötarkoituksesta, sijainnista ja muista tärkeistä näkökohdista, jotta hän pystyy auttamaan sinua mahdollisimman hyvin. Kokenut ammattilainen osaa auttaa sinua löytämään kotiisi parhaiten sopivat ratkaisut.

Samankaltaisia artikkeleita